Elävöittäjät

Tilaa keskiaikayhdistyksen elävöittäjä tapahtumaasi!

Juoppo-Eeva ©Ulla Seppälä

Linnanpuistossa Hämeen keskiaikamarkkinoiden aikaan voi tavata monia keskiaikaisia hahmoja. Oman tapahtumamme lisäksi meitä voi tilata erilaisiin tilaisuuksiin elävöittäjiksi ympäri vuoden.

Olemme olleet mukana vastaanottamassa, viihdyttämässä ja ohjaamassa väkeä ympäri Etelä-Suomea erilaisissa ja erikokoisissa tilaisuuksissa. Huvitamme ihmisiä alkaen pienistä yksityisjuhlista päätyen isoihin kansainvälisten vieraiden tapahtumiin.

Tulemme tilauksesta luoksesi muuallekin levittämään Hämeen keskiajan hitailevaa ja mukavaa sanomaa. Paikkoina on vuosien varrella ollut esimerkiksi Hatanpään Kartano Tampereella, Torni Spa Helsingissä ja Kuninkaan Lohet Vantaalla.

Olemme mukana toiveidenne mukaan. Voimme hoitaa tarvittaessa myös esimerkiksi narikan.

Tietenkin puheiden aikana olemme hissuksiin, mutta muuten kukin keskiaikainen hahmo esittelee itselleen ominaisesti elämää yleisön joukossa.

Emme nouse lavalle, vaan esiintymisemme on enemmänkin ”lähi-stand-upia” huomioiden aina asiakkaan.

Hahmogalleriassamme on ollut viime vuosina seuraavia arkkityyppejä:

1. Haudankaivaja mittailee valmiiksi väkeä. Maa on jo kesäkuuksi mukavasti sulanut, ja arkunkin voi naputella valmiiksi, jos rutto iskee.
  2. Piika niiailee ja kyselee avun tarvetta. Hän voipi olla rouville avuksi, jos on matkasta huono olo.
  3. Nahkuri on tullut norkoilemaan, josko näin olisi äveriään näköisillä tulijoilla hyviä turkiksia myynnissä.
  4. Rietas Jolanta, irtosakkia, on tullut vahtimaan ettei vaan ukkonsa keksi mitään metkuja! Yhtä kamala on Katleena Hannuntytär, joka sanoo olevansa markkinoiden halvinta lihaa.
  5. Kalastaja Koukkusormi pakoilee eukkoaan Jolantaa ja rehvastelee miesväelle kalajutuillaan.
  6. Yrttiakat Kertruuti ja Riitu haistavat oitis kaupan paikan: kun väkeä kerääntyy kasaan, tulee tauteja pintaan, ja lievitystä löytyy tietysti yrteistä.
  7. Aseenkantaja heräsi eilisen oluenoton jälkeen silmä kirkkaana. Toivottavasti ritari ei ole oitis lähdössä taisteluun!
  8. Ritari etsii väkijoukosta lymyileviä karkureita ja kauniita neitoja. Missä se aseenkantajakin luuhaa?
  9. Juoppo-Eeva mönki tunkiolta keittiön tuoksujen houkuttamana, eiköhän jostain oluttakin löytyisi? Tai ritari?
  10. Munkkiveli tai itse apotti varoittelee väkeä huonosta elämästä ja kaupittelee aneita vastaisen varalle.
  11. Nunna tai itse abbedissa antaa ohjeita ja käytännön vinkkejä säädyllisen ja hyvän elämän saavuttamiseksi.
  12. Pyöveli on tullut kyselemään voudilta saataviaan viime mestauksista.
  13. Noidaksikin joskus haukuttu ennuseukko livahti myös sisään kun apotin silmä vältti. Kyllä vanhat jumalat ovat vielä hyvissä voimissa.
  14. Trubaduuri soittelee luutullaan sulosäveliä neitosille ja luikauttaa reippaitakin juomalauluja miesväelle.
  15. Vouti on ymmällään, mikä ihmeen väenpaljous täällä onkaan, eihän nyt ole edes markkinapäivä.
  16. Linnanrouva on ihastuksissaan: mitkä juhlat! Nyt on kerrankin sivistynyttä väkeä paikalla ja on ihana vertailla pukuja.
  17. Ruttolääkäri kuljeskelee väenpaljoudessa ja häneen usein jätetään kunnioittava välimatka. Hauturi ei ruttolääkäriä pelkää, heillä kun on varsin toimiva yhteistyösopimus.
  18. Narri on jumalanhylkäämä, mutta riehakas olento. Hän temppuilee tai tanssii, mimitoi tai imitoi, riippuen, siitä kuka narreistamme sattuu paikalle. Koot XS–XXXXL!

Useimmat hahmoistamme puhuvat tarvittaessa englantia ja ruotsia, ja jotkut hahmoistamme myös venäjää ja saksaa. Montaa hahmoa esitämme useankin näyttelijän voimin.

Halutessanne voimme järjestää myös muuta ohjelmaa kuten keskiaikaisen musiikkiesityksen (3–5 soittajaa), sepän, silmänkääntäjän, tulishown illalla ulkotiloissa, erilaisia aktiviteetteja tai pelejä eri sopimuksen mukaan. Näitä ohjelmia vetävät ja esittävät yleensä itsenäiset yrittäjät ja taiteilijat.

Lue lisää Hämeen keskiaikaisista elävöittäjistä blogimme Keskiaikahahmot-tagin takaa!

Jos olet kiinnostunut kuulemaan lisää Hämeenlinnan keskiaikayhdistyksen elävöittäjistä tai haluat tilata keskiaikahahmoja juhliisi, ota yhteyttä!

Sanni Hallanvaara
Toiminnanjohtaja
sanni.hallanvaara(at)yahoo.com

postiakeskiajalta(at)gmail.com

Tulemme tekemään tapahtumastasi ainutlaatuisen!