Usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle on kerätty useita Hämeen keskiaikamarkkinoille esitettyjä kysymyksiä vastauksineen. Luethan tämän ensin ennen kuin lähetät palautetta, sillä olemme saattaneet jo vastata kysymykseesi.

Klikkaa alla olevia linkkejä päästäksesi suoraan vastattuun kysymykseen!

1. Kuka järjestää Hämeen keskiaikamarkkinat?

2. Miksi Hämeen keskiaikamarkkinoille on pääsymaksu? Miksi Turun keskiaikaiset markkinat ovat ilmaiset?

3. Onko mahdollista saada alennusta pääsymaksuun esimerkiksi pukeutumalla keskiaikaisesti?

4. Kuinka pääsen talkoolaiseksi?

5. Miksi ohjelmassa on ollut useina vuosina päällekkäisyyksiä?

6. Voiko näkyvyyttä turnajaiskentälle parantaa? Miksi äänentoisto on niin kovalla?

7. Asiaa x ei mielestäni ollut keskiajalla, miksi se on kuitenkin markkinoilla?

8. Mistä löydän parkkipaikan läheltä tapahtuma-aluetta?

9. Pääseekö toritullilipulla myös iltatapahtumaan?

10. Missä voin tutustua etukäteen ohjelmatarjontaan?

11. Miksi nettisivuilta ei löydy luetteloa myyjistä?

12. Onko Hämeen keskiaikamarkkinoilla 2015 sikaa vartaassa?

13. Miksi esiintyjiä ripotellaan ja piilotellaan museoihin sekä linnaan?

14. Miksei paikkakunnalta löydy riittävää opastusta alueelle?

15. Mistä saa lippuja iltapitoihin? Onko mahdollista ostaa pääsyliput etukäteen?

16. Miksi ruoka loppui edellisvuotena kesken?

17. Miksi tapahtumassa on pitkiä jonoja ja joutuu odottamaan?

18. Millä perusteella valitaan kauppiaat tapahtumaan?

19. Miksei tapahtuma ole enää linnassa?

20. Onko ryhmille saatavana opastusta

21. Miksi alueelle ei saa tuoda lemmikkieläimiä?

22. Minne voin antaa palautetta?

—–


1. Kuka järjestää Hämeen keskiaikamarkkinat?

Hämeen keskiaikamarkkinat järjestää Hämeen keskiaikatapahtumat oy. Yhtiön omistaa Hämeenlinnan keskiaikayhdistys ry. Yhdistys perustettiin aikanaan järjestämään Hämeen keskiaikamarkkinat -tapahtumaa sekä keskiaikaan liittyviä oheistapahtumia, ja vuoden 2017 alusta perustettu yhtiö jatkaa nyt tapahtuman tuottamista.

Hämeen linna on keskiaikayhdistyksestä ja oy:stä erillinen hallinnollinen kokonaisuutensa (Museovirasto), joka ei kuulu keskiaikamarkkinoiden järjestelytoimikuntaan, mutta on tapahtumamme merkittävä yhteistyökumppani.

Hämeenlinnan keskiaikayhdistys keskittyy toiminnassaan jäsenistön kursseihin, retkiin ja keskiaikaisen elämäntavan tekemiseen tunnetuksi.

2. Miksi Hämeen keskiaikamarkkinoille on pääsymaksu? Miksi jotkin muut keskiaikamarkkinat ovat ilmaiset?

Hämeen keskiaikamarkkinat on itse asiassa keskiaikafestivaali. Tapahtumassa esiintyy viikonlopun aikana lähes 40 erilaista esiintyjää ja esiintyjäryhmää, joita yleisö pääsee katsomaan yhdellä pääsymaksulla. Esiintyjiä tulee meille Suomesta ja eri puolilta Eurooppaa. Joillakin muilla keskiaikamarkkinoilla sisäänpääsy voi olla ilmainen, mutta erillinen ohjelma (kuten turnajaiset) maksaa. Hämeen keskiaikamarkkinoilla pääsee alueelle ja näkemään kaiken ohjelman yhdellä sisäänpääsymaksulla.

Lippujemme hinnat ovat hyvin maltillisia verrattuna ohjelmaan, miljööseen ja fasiliteetteihin. Hämeen keskiaikamarkkinoilla voit yhden päivän aikana vierailla yli 150 myyjän markkinatorilla, Hämeen linnassa, Museo Militariassa sekä n. 200 henkeä majoittavassa keskiaikaisessa telttakylässä. Lisäksi näet yli 40 esiintyjän tai esiintyjäryhmän ohjelmaa, luentoja ja työnäytöksiä.

Kaiken lisäksi markkinoiden ensimmäisenä päivänä eli torstaina yleisöllä on vapaa pääsy alueelle. Tällöin ei ole kuitenkaan ohjelmaa ja aluetta rakennetaan vielä. Näin tarjoamme sisäänpääsyn sellaisille, jotka eivät halua maksaa ohjelmasta, vaan ainoastaan tutustua markkinatoriin.

Kaikkein edullisimmin meille pääsee tulemalla talkoolaiseksi tapahtumaamme. Talkoita tekevät saavat ilmaisen sisäänpääsyn lisäksi lainaksi keskiaikaisen asun, alennuksia iltajuhlien lipuista, sekä ruokaa ja kahvia työskentelynsä mukaan.

3. Onko mahdollista saada alennusta pääsymaksuun esimerkiksi pukeutumalla keskiaikaisesti?

Ajatus on hyvä, mutta meillä ei valitettavasti ole aikaa arvioida pukuja lipunmyyntipisteissä.

Olemme panostaneet keskiaikaisen tunnelman luomiseen Hämeen keskiaikamarkkinoilla toisella tavalla. Alueella on markkinoiden ajan keskiaikainen telttaleiri, jossa ihmiset asuvat ja elävät keskiajan malliin. Toisekseen kaikki markkinoille hakevat myyjät raaditetaan, eli heiltä vaaditaan keskiaikaisaiheista pukeutumista, myyntipaikkaa sekä tuotteistoa. Lisäksi kaikki talkoolaisemme ovat pukeutuneet keskiaikaisesti ja lisäävät näin osaltaan tunnelmaa.

4. Kuinka pääsen talkoolaiseksi?

Talkoolaisjoukkoon voi liittyä pitkin vuotta, vaikka suurin tarve on juuri tapahtuman aikana. Talkoolaisuudesta kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä talkootöistä vastaavaan henkilöön tai toiminnanjohtajaan. Kaipaamme jatkuvasti uusia ihmisiä toimintamme pyörittämiseen.

5. Miksi ohjelmassa on joskus päällekkäisyyksiä?

Pyrkimys on rytmittää esitykset siten, että mahdollisimman suuri osa yleisöstä näkisi mahdollisimman suuren osan ohjelmasta. Ohjelman runsauden vuoksi päällekkäisyyksiä syntyy pakostakin – emmekä aina pysty ennakoimaan kaikkia muuttuvia tekijöitä.

6. Asiaa x ei mielestäni ollut keskiajalla, miksi se on kuitenkin markkinoilla?

Hämeen keskiaikamarkkinat pyrkivät luomaan viihdyttävän keskiaikatapahtuman, jossa pyritään löytämään tasapaino autenttisuuden ja käytännöllisyyden välille.

Myyjien ja myytävien tuotteiden suhteen arvioimme etukäteen, sopivatko he keskiaikamarkkinoille. Edellytämme myyjiltä keskiaikaisia tuotteita, keskiaikaista pukeutumista sekä keskiaikaista myyntipaikan naamiointia ja somistusta. Myyjät toteuttavat näitä toiveita vaihtelevasti, toiset panostavat enemmän, toiset vähemmän. Jos asettaisimme liian tiukkoja vaatimuksia, se vähentäisi markkinoiden houkuttelevuutta myyjien näkökulmasta. Toisaalta autamme ja neuvomme mahdollisuuksien mukaan kehityskelpoisia ja -haluisia kauppakuntia.

Terveysviranomaisen vaatimuksesta alueella on esimerkiksi siirrettäviä bajamajoja, modernit vesipesupisteet ja jätehuoltopisteet.

Keskiaikaisen ruoan tekeminen ja myyminen alueella on monimutkainen juttu. Olemme hyvin tietoisia keskiaikaisen keittiön mahdollisuuksista, mutta tässä vaiheessa on syytä muistaa käytännöllisyys. Kahvia, perunaa tai muita uuden mantereen tuliaisia ei tunnettu Euroopassa vielä keskiajalla, mutta siitä huolimatta useimmat asiakkaat haluavat nauttia näitä tuotteita.

Materiaalikustannuksiltaan keskiaikainen ruoka ei olisi kallista. Ruokaa pitäisi vain kyetä tekemään tuhansille. Keskiaikamarkkinoilla on ollut toistuvasti pulaa keskiaikaan erikoistuneista elintarvikemyyjistä, jolloin joudumme tekemään kompromissiratkaisuja. Toisekseen keskiaikamarkkinat haluavat ottaa myös huomioon kaikki asiakkaat, esimerkiksi lapset, jotka eivät välttämättä ole tottuneet syömään keskiaikaistyyppistä ruokaa.

Pyrimme parantamaan ruokatarjontaa ja muuttamaan sitä keskiaikaisempaan suuntaan. Vuoden 2014 teemana oli ruoka ja juoma. Toivomme sen inspiroineen uusia ja vanhoja apekauppiaitamme panemaan parastaan!

Erilaisten ruokavalioiden suhteen haluamme kehittää tapahtumamme tarjontaa siten, että myös kasvisruokavaliota noudattavia asiakkaita palveltaisiin laajemmin valikoimin.

7. Mistä löydän parkkipaikan läheltä tapahtuma-aluetta?

Markkinoiden myyjille ja esiintyjille olemme varanneet mahdollisuuksiemme mukaan paikoitusaluetta tapahtuma-alueen läheisyydestä. Yleisön on mahdollista parkkeerata sallituille paikoitusalueille siinä määrin, kun ne ovat vapaita. Liikenteenohjauksella pyritään helpottamaan parkkipaikan löytämistä tapahtuman aikana. Ottaen huomioon, että tapahtuman kävijämäärä ylittää jo 20 000, ei kaikille asiakkaille voida taata ilmaista paikoitusaluetta. Suosittelemme käyttämään julkisia kulkuneuvoja, sillä sekä juna-asema että linja-autoasema sijaitsevat kävelymatkan päässä tapahtuma-alueesta.

Vuodesta 2014 asti tapahtuman liikennettä helpottamassa on toiminut festivaalibussi, joka kiertää kaupungin ympäri poimien väkeä kyytiin ainakin rautatieasemalta, linja-autoasemalta sekä Keinuparkista ja Kaivoparkista. Lisätietoja saat sivuiltamme kohdasta Liput ja saapuminen.

8. Pääseekö toritullilipulla myös iltatapahtumaan?

Säädyttömien yöhön perjantai-iltana myydään erillistä iltatullia. Vuonna 2016 tapahtuma on avoinna lauantaina aamusta iltaan, eli samalla toritullilipulla pääsee myös jatkamaan ilonpitoa iltatapahtumaan. Osa myyntikojuista on avoinna ainakin klo 21:en saakka.

9. Missä voin tutustua etukäteen ohjelmatarjontaan?

Pääsääntöisesti markkinoiden ohjelmatarjonta on etukäteen tarjolla Hämeen keskiaikamarkkinoiden nettisivuilla sekä Facebookissa. Museoiden ohjelmasta tiedotetaan myös museoiden omilla nettisivuilla.

10. Miksi nettisivuilta ei löydy luetteloa kaikista myyjistä?

Hämeen keskiaikamarkkinoiden myyjät ovat yksityishenkilöitä tai -yrittäjiä, joiden tietoja järjestäjinä emme saa julkistaa ilman heidän erillistä lupaansa. Myös viime hetken muutosten, kuten peruutusten tai muiden vastaavien informointi asiakkaille on hankalaa. Varsin kattava kartan ja tietoja myyjien sijainnista löytää nykyään nettisivuiltamme. Lisätietoa kauppiaista voi kysyä myös tapahtuman aikana infoteltasta sekä myyjiltä itseltään. Olemme viime vuosina kehottaneet kauppiaita merkitsemään kojunsa selkein kyltein.

11. Onko Hämeen keskiaikamarkkinoilla 2017 sikaa vartaassa?

Todennäköisesti on. Terveysviranomaisen määräyksestä kokonaista sikaa ei saa pitää vartaassa muutamaa tuntia pidempään. Tämä saattaa vaikeuttaa varraspaikan löytämistä. Epäselvissä tapauksissa kannattaa kääntyä infokojun puoleen.

12. Miksi esiintyjiä ripotellaan ja piilotellaan museoihin sekä linnaan?

Hämeen keskiaikamarkkinoiden tarkoitus ei ole piilottaa yleisöltä yhtäkään esiintyjää. Toritullilipun yhteyteen on kuulunut sisäänpääsy Hämeen linnaan ja muihin Linnaniemen museoihin. Osa tapahtuman esiintyjistä kiertävät alueella ja esiintyvät useampaan otteeseen alueella, myös museoissa.

Museoiden kanssa tehtyyn sopimukseen kuuluu, että järjestämme ohjelmaa myös heidän tiloissaan. Lisäksi monet muusikot pitävät linnan akustiikasta, joten siellä esitys on parhaimmillaan.

13. Miksei paikkakunnalta löydy riittävää opastusta alueelle?

Pyrimme kehittämään tapahtuman saavutettavuutta resurssiemme mukaan. Toistaiseksi olemme ohjeistaneet ihmisiä seuraamaan Hämeen linnaan vieviä opasteita, koska tapahtuma-alue on linnan välittömässä läheisyydessä.

Edellisvuosina kaupungin alueelle ripustettuja kylttejä on varastettu melkoinen määrä. Ne on siis huomattu ja hyviksi havaittu. Ajo-ohjeet ja tapahtuma-alueen koordinaatit löytyvät sivuiltamme kohdasta: Liput ja saapuminen.

14. Mistä saa lippuja iltapitoihin? Onko mahdollista ostaa pääsyliput etukäteen?

Lipunmyyntitiedot päivittyvät näille sivuille kevään 2017 aikana.


15. Miksi ruoka loppui kesken kojulla/teltassa x?

Ruoan loppuminen sekä päivän että illan aikana on järjestäjänkin näkökulmasta harmillista ja epätoivottavaa. Näin ei saisi missään nimessä käydä, mutta muutamia kertoja eri ravintoloitsijat ovat yllättyneet siitä, kuinka paljon ruokaa tapahtuman aikana menee. Pyrimme parantamaan tapahtumaa tulevina vuosina erityisesti tällä osa-alueella. Kokeneimmat cateringyrittäjämme ovatkin jo nykyään tottuneet purkamaan satunnaisia ruuhkahuippuja.

16. Miksi tapahtumassa on pitkiä jonoja ja joutuu odottamaan?

Tapahtuman kävijämäärä on tätä nykyä yli 20 000 asiakasta. Tällainen yleisömäärä muodostaa alueelle jonoja pakostakin, vaikka lipunmyynnissä ja kojuilla tehtäisiin töitä jatkuvasti. Hämeen keskiaikamarkkinoiden kaltaiseen suureen yleisötapahtumaan saavuttaessa kannattaa varata mukaan kärsivällisyyttä. Tapahtuman suuruuteen nähden jonotus ja odotusaika ovat pysyneet siedettävän rajoissa.

17. Millä perusteella valitaan kauppiaat tapahtumaan?

Kauppiaat valitsee keskiaikayhdistyksen raati, joka arvioi myyjän tuotteiden sopivuuden tapahtumaan. Ks. myös Asiaa x ei mielestäni ollut keskiajalla, miksi se on markkinoilla?


18. Onko ryhmille saatavana opastusta?

Kehitämme vuosittain tapahtumaan opastusta ja teemme yhteistyötä mm. paikallisten matkailualan koulujen ja matkailutoimijoiden kanssa. Tässä asiassa kannattaa ottaa yhteyttä toiminnanjohtajaamme Sanniin: puh. 040 8655 915.

Museoilla on omilla kierroksillaan luonnollisesti omat oppaansa.

19. Miksi alueelle ei saa tuoda lemmikkieläimiä?

Hämeen keskiaikamarkkinat noudattaa tässäkin kohden viranomaismääräyksiä. Paikallinen terveysviranomainen on linjannut, että tapahtuma-alueelle ei saa tuoda lemmikkieläimiä yleisen viihtyvyyden ja turvallisuuden vuoksi.

Tehtävissä toimivat avustaja- ja opaskoirat ovat tietenkin tervetulleita. Samoin alueella on ennalta sovittuja esiintyjien eläimiä ja esiintyviä eläimiä.

20. Minne voin antaa palautetta?

Palautetta voit antaa keskiaikamarkkinoiden nettisivuilla olevalla palautelomakkeella, markkinoiden jälkeen julkaistavan asiakaspalautekyselyn kautta tai vaihtoehtoisesti tapahtuman aikana infosta saatavalla palautelomakkeella. Luemme joka ikisen palautteen, mutta emme valitettavasti pysty vastaamaan jokaiseen.

Klikkaa tästä palautelomakkeeseen!