Usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle on kerätty useita Hämeen keskiaikafestivaalille esitettyjä kysymyksiä vastauksineen. Luethan tämän ensin ennen kuin lähetät palautetta, sillä olemme saattaneet jo vastata kysymykseesi.

Klikkaa alla olevia linkkejä päästäksesi suoraan vastattuun kysymykseen!

1. Kuka järjestää Hämeen keskiaikafestivaalin?

2. Miksi Hämeen keskiaikafestivaalille on pääsymaksu? Miksi jotkin muut keskiaikaiset markkinat ovat ilmaiset?

3. Onko mahdollista saada alennusta pääsymaksuun esimerkiksi pukeutumalla keskiaikaisesti?

4. Kuinka pääsen talkoolaiseksi?

5. Miksi ohjelmassa on ollut useina vuosina päällekkäisyyksiä?

6. Asiaa x ei mielestäni ollut keskiajalla, miksi se on kuitenkin markkinoilla?

7. Mistä löydän parkkipaikan läheltä tapahtuma-aluetta?

8. Pääseekö toritullilipulla myös iltatapahtumaan?

9. Missä voin tutustua etukäteen ohjelmatarjontaan?

10. Onko Hämeen keskiaikafestivaalilla 2017 sikaa vartaassa?

11. Miksi esiintyjiä ripotellaan ja piilotellaan museoihin sekä linnaan?

12. Miksei paikkakunnalta löydy riittävää opastusta alueelle?

13. Mistä saa lippuja iltapitoihin? Onko mahdollista ostaa pääsyliput etukäteen?

14. Miksi ruoka loppui kesken tietyllä kojulla?

15. Miksi tapahtumassa on pitkiä jonoja ja joutuu odottamaan?

16. Millä perusteella valitaan kauppiaat tapahtumaan?

17. Onko ryhmille saatavana opastusta?

18. Miksi alueelle ei saa tuoda lemmikkieläimiä?

19. Minne voin antaa palautetta?

20. Miksi pääsylippujen hinnat ovat nousseet?

***


1. Kuka järjestää Hämeen keskiaikafestivaalin?

Hämeen keskiaikafestivaalin järjestää Hämeen keskiaikatapahtumat oy. Yhtiön omistaa Hämeenlinnan keskiaikayhdistys ry. Yhdistys perustettiin aikanaan järjestämään Hämeen keskiaikamarkkinat -tapahtumaa sekä keskiaikaan liittyviä oheistapahtumia, ja vuoden 2017 alusta perustettu yhtiö jatkaa nyt tapahtuman tuottamista.

Sen sijaan Hämeen vanha linna on keskiaikayhdistyksestä ja oy:stä erillinen hallinnollinen kokonaisuutensa (Museovirasto), eikä se kuulu keskiaikafestivaalin järjestelytoimikuntaan. Linna ja Museovirasto ovat kyllä tapahtumamme merkittävä yhteistyökumppani ja he järjestävät tapahtuman aikana myös omaa teemaan sopivaa ohjelmaansa.

Hämeenlinnan keskiaikayhdistys keskittyy muussa toiminnassaan jäsenistön kursseihin, retkiin ja keskiaikaisen elämäntavan tekemiseen tunnetuksi.

2. Miksi Hämeen keskiaikafestivaalille on pääsymaksu? Miksi jotkin muut keskiaikamarkkinat ovat ilmaiset?

Hämeen keskiaikamarkkinat muuttaa vuonna 2017 nimensä Hämeen keskiaikafestivaaliksi. Tälle on perusteluna mm. se, että tapahtumassa esiintyy viikonlopun aikana lähes 40 erilaista esiintyjää ja esiintyjäryhmää, joita yleisö pääsee katsomaan yhdellä pääsymaksulla. Esiintyjiä tulee meille Suomesta ja eri puolilta Eurooppaa. Joillakin muilla keskiaikamarkkinoilla sisäänpääsy voi olla ilmainen, mutta erillinen ohjelma (kuten turnajaiset) maksaa. Hämeen keskiaikafestivaalilla pääsee alueelle ja näkemään kaiken ohjelman yhdellä sisäänpääsymaksulla.

Lippujemme hinnat ovat hyvin maltillisia verrattuna ohjelmaan, miljööseen ja fasiliteetteihin. Hämeen keskiaikafestivaalilla voit yhden päivän aikana vierailla yli 150 myyjän markkinatorilla, Hämeen linnassa, Museo Militariassa sekä n. 200 henkeä majoittavassa keskiaikaisessa telttakylässä. Lisäksi näet yli 40 esiintyjän tai esiintyjäryhmän ohjelmaa, luentoja ja työnäytöksiä. Lisäksi järjestämme etkoklubeja ja kirkkokonsertteja, joihin on vapaa pääsy.

Kaiken lisäksi festivaalin ensimmäisenä kokonaisena tapahtumapäivänä eli torstaina yleisöllä on vapaa pääsy markkinatorille. Tällöin ei ole kuitenkaan ohjelmaa ja aluetta rakennetaan vielä. Näin tarjoamme sisäänpääsyn sellaisille, jotka eivät halua maksaa ohjelmasta, vaan ainoastaan tutustua markkinatoriin.

Kaikkein edullisimmin meille pääsee tulemalla talkoolaiseksi tapahtumaamme. Talkoita tekevät saavat ilmaisen sisäänpääsyn lisäksi lainaksi keskiaikaisen asun, alennuksia iltajuhlien lipuista, sekä ruokaa ja kahvia työskentelynsä mukaan.

Käy katsomassa esiintyjät ja ohjelmakattaus TÄÄLTÄ!

3. Onko mahdollista saada alennusta pääsymaksuun esimerkiksi pukeutumalla keskiaikaisesti?

Ajatus on hyvä, mutta meillä ei valitettavasti ole aikaa arvioida pukuja lipunmyyntipisteissä.

Olemme panostaneet keskiaikaisen tunnelman luomiseen Hämeen keskiaikafestivaalilla toisella tavalla. Alueella on tapahtuman ajan keskiaikainen telttaleiri, jossa ihmiset asuvat ja elävät keskiajan malliin. Toisekseen kaikki markkinoille hakevat myyjät raaditetaan, eli heiltä vaaditaan keskiaikaisaiheista pukeutumista, myyntipaikkaa sekä tuotteistoa. Lisäksi kaikki talkoolaisemme ovat pukeutuneet keskiaikaisesti ja lisäävät näin osaltaan tunnelmaa.

4. Kuinka pääsen talkoolaiseksi?

Talkoolaisjoukkoon voi liittyä pitkin vuotta, vaikka suurin tarve on juuri tapahtuman aikana. Talkoolaisuudesta kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä talkootöistä vastaavaan henkilöön tai toiminnanjohtajaan. Kaipaamme jatkuvasti uusia ihmisiä toimintamme pyörittämiseen.

5. Miksi ohjelmassa on joskus päällekkäisyyksiä?

Pyrkimys on rytmittää esitykset siten, että mahdollisimman suuri osa yleisöstä näkisi mahdollisimman suuren osan ohjelmasta. Ohjelman runsauden vuoksi päällekkäisyyksiä syntyy pakostakin – emmekä aina pysty ennakoimaan kaikkia muuttuvia tekijöitä.

6. Asiaa x ei mielestäni ollut keskiajalla, miksi se on kuitenkin markkinoilla?

Pyrimme luomaan Hämeen keskiaikafestivaalista viihdyttävän keskiaikatapahtuman, jossa on löydetty tasapaino autenttisuuden ja käytännöllisyyden välille.

Myyjien ja myytävien tuotteiden suhteen arvioimme etukäteen, sopivatko he keskiaikamarkkinoille. Edellytämme myyjiltä keskiaikaisia tuotteita, keskiaikaista pukeutumista sekä keskiaikaista myyntipaikan naamiointia ja somistusta. Myyjät toteuttavat näitä toiveita vaihtelevasti, toiset panostavat enemmän, toiset vähemmän. Jos asettaisimme liian tiukkoja vaatimuksia, se vähentäisi markkinoiden houkuttelevuutta myyjien näkökulmasta. Toisaalta autamme ja neuvomme mahdollisuuksien mukaan kehityskelpoisia ja -haluisia kauppakuntia.

Terveysviranomaisen vaatimuksesta alueella on esimerkiksi siirrettäviä bajamajoja, modernit vesipesupisteet ja jätehuoltopisteet.

Keskiaikaisen ruoan tekeminen ja myyminen alueella on monimutkainen juttu. Olemme hyvin tietoisia keskiaikaisen keittiön mahdollisuuksista, mutta tässä vaiheessa on syytä muistaa käytännöllisyys. Kahvia, perunaa tai muita uuden mantereen tuliaisia ei tunnettu Euroopassa vielä keskiajalla, mutta siitä huolimatta useimmat asiakkaat haluavat nauttia näitä tuotteita.

Materiaalikustannuksiltaan keskiaikainen ruoka ei olisi kallista. Ruokaa pitäisi vain kyetä tekemään tuhansille. Keskiaikamarkkinoilla on ollut toistuvasti pulaa keskiaikaan erikoistuneista elintarvikemyyjistä, jolloin joudumme tekemään kompromissiratkaisuja. Lisäksi haluamme ottaa huomioon kaikki asiakkaat, esimerkiksi lapset, jotka eivät välttämättä ole tottuneet syömään keskiaikaistyyppistä ruokaa.

Pyrimme parantamaan ruokatarjontaa ja muuttamaan sitä keskiaikaisempaan suuntaan. Erilaisten ruokavalioiden suhteen haluamme kehittää tapahtumamme tarjontaa siten, että myös kasvisruokavaliota noudattavia asiakkaita palveltaisiin laajemmin valikoimin.

7. Mistä löydän parkkipaikan läheltä tapahtuma-aluetta?

Markkinoiden myyjille ja esiintyjille olemme varanneet mahdollisuuksiemme mukaan paikoitusaluetta tapahtuma-alueen läheisyydestä. Yleisön on mahdollista parkkeerata sallituille paikoitusalueille siinä määrin, kun ne ovat vapaita.

Liikenteenohjauksella pyrimme helpottamaan parkkipaikan löytämistä tapahtuman aikana. Ottaen huomioon, että tapahtuman kävijämäärä ylittää jo 25 000, ei kaikille asiakkaille voida taata ilmaista paikoitusaluetta. Suosittelemme käyttämään julkisia kulkuneuvoja, sillä sekä juna- että linja-autoasema sijaitsevat kävelymatkan päässä tapahtuma-alueesta.

Vuodesta 2014 asti tapahtuman liikennettä helpottamassa on toiminut festivaalibussi, joka kiertää kaupungin ympäri poimien väkeä kyytiin ainakin rautatieasemalta, linja-autoasemalta sekä Keinuparkista ja Kaivoparkista. Lisätietoja saat sivuiltamme kohdasta Liput ja saapuminen.

8. Pääseekö toritullilipulla myös iltatapahtumaan?

Perjantain 18.8.2017 toritullit ovat seuraavanlaiset:
10-18 toritulli 2,-
Säädyttömien yön tuliturnajaiset klo 19, esiintyjinä Flamma ja Herttuan joukot 28 ,- / 17 ,-
Iltapidot Pitoteltassa klo 20 eteenpäin, liput ennakkoon Lyytistä 66 ,- / 33 ,-.

Lisäksi osa myyntikojuista on avoinna ainakin klo 21:en saakka.

9. Missä voin tutustua etukäteen ohjelmatarjontaan?

Pääsääntöisesti markkinoiden ohjelmatarjonta on etukäteen tarjolla Hämeen keskiaikamarkkinoiden nettisivuilla sekä Facebookissa. Museoiden ohjelmasta tiedotetaan myös museoiden omilla nettisivuilla.

10. Onko Hämeen keskiaikamarkkinoilla 2017 sikaa vartaassa?

Todennäköisesti on. Terveysviranomaisen määräyksestä kokonaista sikaa ei saa pitää vartaassa muutamaa tuntia pidempään. Tämä saattaa vaikeuttaa varraspaikan löytämistä. Epäselvissä tapauksissa kannattaa kääntyä infokojun puoleen.

11. Miksi esiintyjiä ripotellaan ja piilotellaan museoihin sekä linnaan?

Hämeen keskiaikafestivaaleilla esiintyy niin monta upeaa ammattilaista, että kaikki eivät mahdu päälavalle. Toisaalta esimerkiksi luennot sopivat luontevammin linnan tunnelmallisiin saleihin.

Toritullilippuun kuuluu sisäänpääsy Hämeen linnaan ja museo Militariaan. Kannattaa käydä kaikissa! Osa tapahtuman esiintyjistä kiertää alueella ja esiintyy useampaan otteeseen alueella, myös museoissa.

Museoiden kanssa tehtyyn sopimukseen kuuluu, että järjestämme ohjelmaa myös heidän tiloissaan. Lisäksi monet muusikot pitävät linnan akustiikasta, joten siellä esitys on parhaimmillaan.

12. Miksei paikkakunnalta löydy riittävää opastusta alueelle?

Pyrimme kehittämään tapahtuman saavutettavuutta resurssiemme mukaan. Toistaiseksi olemme ohjeistaneet ihmisiä seuraamaan Hämeen linnaan vieviä opasteita, koska tapahtuma-alue on linnan välittömässä läheisyydessä.

Edellisvuosina kaupungin alueelle ripustettuja kylttejä on varastettu melkoinen määrä. Ne on siis huomattu ja hyviksi havaittu. Ajo-ohjeet ja tapahtuma-alueen koordinaatit löytyvät sivuiltamme kohdasta: Liput ja saapuminen.

13. Mistä saa lippuja iltapitoihin? Onko mahdollista ostaa pääsyliput etukäteen?

Liput ovat ennakkomyynnissä verkkokaupassamme.

 

 

14. Miksi ruoka loppui kesken kojulla/teltassa x?

Ruoan loppuminen sekä päivän että illan aikana on järjestäjänkin näkökulmasta harmillista ja epätoivottavaa. Näin ei saisi missään nimessä käydä, mutta muutamia kertoja eri ravintoloitsijat ovat yllättyneet siitä, kuinka paljon ruokaa tapahtuman aikana menee. Kokeneimmat catering-yrittäjämme ovatkin jo nykyään tottuneet purkamaan satunnaisia ruuhkahuippuja.

15. Miksi tapahtumassa on pitkiä jonoja ja joutuu odottamaan?

Tapahtuman kävijämäärä on tätä nykyä yli 25 000 asiakasta. Tällainen yleisömäärä muodostaa alueelle jonoja pakostakin, vaikka lipunmyynnissä ja kojuilla tehtäisiin töitä jatkuvasti. Hämeen keskiaikamarkkinoiden kaltaiseen suureen yleisötapahtumaan saapuessa kannattaa varata mukaan kärsivällisyyttä. Tapahtuman suuruuteen nähden jonotus ja odotusaika ovat pysyneet siedettävän rajoissa.

16. Millä perusteella valitaan kauppiaat tapahtumaan?

Kauppiaat valitsee keskiaikayhdistyksen raati, joka arvioi myyjän tuotteiden sopivuuden tapahtumaan. Ks. myös Asiaa x ei mielestäni ollut keskiajalla, miksi se on markkinoilla?


17. Onko ryhmille saatavana opastusta?

Kehitämme vuosittain tapahtumaan opastusta ja teemme yhteistyötä mm. paikallisten matkailualan koulujen ja matkailutoimijoiden kanssa. Tässä asiassa kannattaa ottaa yhteyttä toiminnanjohtajaamme Sanniin: puh. 040 8655 915.

Museoilla on omilla kierroksillaan luonnollisesti omat oppaansa.

18. Miksi alueelle ei saa tuoda lemmikkieläimiä?

Hämeen keskiaikamarkkinat noudattaa tässäkin kohden viranomaismääräyksiä. Paikallinen terveysviranomainen on linjannut, että tapahtuma-alueelle ei saa tuoda lemmikkieläimiä yleisen viihtyvyyden ja turvallisuuden vuoksi.

Tehtävissä toimivat avustaja- ja opaskoirat ovat tietenkin tervetulleita. Samoin alueella on ennalta sovittuja esiintyjien eläimiä ja esiintyviä eläimiä. (Totesimme, että hevosturnajaiset ilman hevosia ei saa yleisön suosiota osakseen.)

19. Minne voin antaa palautetta?

Palautetta voit antaa keskiaikamarkkinoiden nettisivuilla olevalla palautelomakkeella, markkinoiden jälkeen julkaistavan asiakaspalautekyselyn kautta tai vaihtoehtoisesti tapahtuman aikana infosta saatavalla palautelomakkeella. Luemme joka ikisen palautteen, mutta emme valitettavasti pysty vastaamaan jokaiseen.

Klikkaa tästä palautelomakkeeseen!


20. Miksi pääsylippujen hinnat ovat nousseet?

Tulimme arvonlisävelvollisiksi vuoden 2017 alussa. Se nosti hintoja jonkin verran. Lisäksi ohjelmatarjonta on laajentunut, joten sekin näkyy pääsymaksussa. Järjestämme runsaasti ilmaista ohjelmaa, kuten etkoklubeja tapahtumaviikolla. Lisäksi tapahtumaamme pääsee torstaina ilmaiseksi ja perjantaina päivällä 10-18 pienellä kahden euron tullilla tutustumaan alueeseen, leiriin ja kauppiaiden valikoimaan.

Onneksi olemme yhä halvimpia suomalaisia festivaaleja. Kahden päivän lippu maksaa meillä vain 35 euroa, mikä on halvempi kuin monen muun festivaalin yhden päivän lippu.

 

Share