Lisätietoa esiintyjistä

Vuoden 2017 esiintyjät vahvistuvat kevään 2017 aikana.

Alta voit nähdä viime vuoden laajan ja monipuolisen esiintyjäkattauksemme.

 

Vuoden 2016 ohjelmassa 

Alla näet vahvistetut esiintyjät. Listaa täydennetään vielä tapahtuman alla. Ohjelma-aikataulu on myös julkaistu ja sitä päivitetään edelleen. Järjestäjänä pidätämme oikeudet muutoksiin.

 

Aki ja Heli Palsanmäki 

Huutokaupan kuninkaallisiksi kutsuttu kauppiaspari saapuu Hämeeseen luotsaamaan sunnuntain huutokauppaa. Ihmelaatikosta (televisioksi kutsutaan) tuttu pariskunta sekä avustajansa Markku kauppaavat markkinoiden valikoituja tuotteita päälavalla sunnuntaina 21.8. klo 14.

Huutokauppatuotteet löydät täältä!

 

 

 

 

Alasin ry

Alasin ry on historian elävöittämistä harrastava yhdistys. Yhdistyksen toiminta ulottuu liveroolipelien järjestämisestä ja pelaamisesta erilaisiin tapahtumiin, kuten lapsille järjestettyihin muinaissuomalaisen ajan seikkailuihin ja keskiaikamarkkinoiden katapulttiammuntaan. Alasimen pisteellä voit tutustua yhdistyksen projekteihin, esimerkiksi pukujen ja katapultin valmistukseen.

Alasin ry:n kotisivu

Ants in the Pants

Hämeen keskiaikamarkkinoiden ikäheimolainen, rento irkkumusiikkia soittava duo tulee Turengista. Lue lisää yhtyeestä.

 

Faravidin Sudet 

Elävöittämisyhdistys Faravidin Sudet välittävät erilaisiin tapahtumiin ja asiakastilaisuuksiin hurjia taistelunäytöksiä. Viikinkiajan taistelutekniikoihin perustuvat vauhdikkaat näytökset eivät jätä ketään kylmäksi! Aikakauden varusteisiin kuuluvat tietenkin kypärät, rengaspanssaripaidat, kilvet, miekat, kirveet ja keihäät… Näytökset toteutetaan rauta-asein, koreografiset näytökset perustuvat ryhmän ympärivuotiseen harjoitteluun. Juonnetuissa näytöksissä on vauhtia ja vaarallisia tilanteita huumoria unohtamatta!

Faravidin Susien kotisivut

 

 

Faysas

Faysas on kahdesta hämeenlinnalaistytöstä koostuva duo, joka rakastaa tekemistä. Faysas vie yleisön mukanaan henkeäsalpaavan tulitaiteen ja ennennäkemättömällä tavalla toteutetun nykysirkuksen maailmaan! Faysaksen muodostavat Iida Vuorinen ja Kanerva Keskinen, jotka muokkaavat esitykset aina tilanteisiin sopiviksi useista eri lajivaihtoehdoista.

Faysasin Facebook-sivut

 

 

 

 

 

Greenrose Faire 

Keskiaikaisia vaikutteita pursuava tamperelainen Greenrose Faire julkaisi aikaisemman Neverending Journey -albuminsa vuonna 2011. Greenrose Faire on keskiaikapoppia taianomaisella tunnelmalla. Keväinen Tampere koki tuulahduksen menneiltä ajoilta, kun Greenrose Faire soitti ensisävelensä vuonna 2008. Yhtyeen mukaansa tempaava keskiaikapoppi vie kuulijansa railakkaista olutpidoista aina rauhoittavaan herkistelyyn. Keikoilla kappaleiden tunnelma kantaa vastaanottajansa kokonaisvaltaiseen elämykseen ja saa raavaammankin äijän jalat hakemaan pöydän alla keveitä tanssiaskeleita.

Greenrose Fairen kotisivut

 

Heikki Varvikko 

Taikuri, veijari ja koijari Helsinki-nimisestä kylästä on valmis viihdyttämään markkinaväkeä ja tyhjentämään rahamassien sisällön parempaan käyttöön.

Heikki Varvikon Facebook-sivut

 

 

 

 

 

 

Hämeen kesäyliopisto

Hämeen kesäyliopiston lauantaina 20.8. järjestämä Häme-seminaari linnalla: tänä vuonna teemana ”Hämeen ritarit”. Lisätietoa Kesäyliopiston sivuilta!

 

Härkätien Leikarit 

Härkätien Leikarit on keskiaikaista markkinamusiikkia soittava yhtye, jonka ohjelmistosta löytyy musiikkia eri puolilta Eurooppaa. Yhtye on esiintynyt muun muassa yritysten ja yksityisten juhlissa, keskiaikamarkkinoilla Turussa, Hämeenlinnassa ja Hollolassa sekä Tallinnan Vanhan kaupungin päivillä. Härkätien Leikareissa esiintyvät:

Lauri Keskinen: cittern, kampiliira, renessanssikitara ja laulu
Päivi Kuusisto: harppu, nokkahuilut ja laulu
Kuisma Keskinen: lyömäsoittimet ja cittern
Kanerva Keskinen: jongleeraus
Härkätien Leikareiden Facebook-sivut

 

 

 

 

Isara isara

Housut jätetään kotiin kun keikalle lähtee Isara, kolmikko, jonka keikat saavat yleisön takuuvarmasti fiiliksiin! Riemukkaat kilttiveijarit saavat kaikki kuulijat hyvälle tuulelle ja taputtamaan tahtia tahi tavernan kulkijat haikeisiin tunnelmiin tuopposen ääressä, kaukaiset kotiseudut mielessä… Jukka Vesalainen: viulu ja mandoliini, Rich Raja-aho: laulu, huilu ja bodhranrumpu, Jari Sirniö: kitara ja laulu.

Isaran kotisivut

 

 

 

 

 

 

Kaarle Knuutinpojan Jousiampujat ry

Kaarle Knuutinpojan Jousiampujat ry järjestää jousiammuntakilpailut lauantaina 20.8. klo 14 ja sunnuntaina 21.8 klo 13. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet löydät TÄÄLTÄ!

Kaarle Knuutinpojan Jousiampujat ry:n Facebook-sivut

 

Katleena Hannuntytär ja Riitu Antintytär

Halpaa lihaa tarjolla! Vaimoissa pelkoa ja mustankipeyttä, miehissä kummastusta ja kiinnostusta herättävät akat kiertävät markkinoilla koko viikonlopun.

 

 

 

 

 

 

Kissankulman kotieläinpiha Tawastein kaupungissa

Keskiajalla jokaisessa taloudessa, niin maaseudulla kuin kylissä oli kotieläimiä, munia ei saanut ilman kanoja ja villat vaatteita varten kerittiin omista lampaista. Possunliha maistui muulloinkin kuin jouluna. Nykyajan lapset tahi aikuiset eivät juuri törmää tavallisimpiin kotieläimiimme. Nyt on oiva tilaisuus päivittää mielikuvansa kanoista, lampaista ja joistain muistakin eläimistä. Kissankulman kotieläinpihan possuja ei syödä, mutta lampaiden turkki menee kyllä edelleen käyttöön.

Kissankulman kotieläinpihan kotisivutLarkspur, Englanti

Band (Landscape)Larkspur nähdään nyt Hämeen keskiaikamarkkinoilla ensi kertaa! Yhtye soittaa vanhaa perinteistä englantilaista kansanmusiikkia, jossa on vaikutteita ja soittimia keskiajalta. Instrumentteina ovat kampiliira, viulu, kitara, mandoliini, nokkahuilu, tinapilli, zurna, percussiot ja laulu.
Larkspurin Facebook-sivut 

 

 

 

 

Laura Pyrrö

Kuvan kŠyttš vain Laura Pyrršn luvalla

Sopraano Laura Pyrrö on jo toistakymmentä vuotta kuulunut Suomen työllistetyimpiin ooppera- ja konserttilaulajiin. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian
oopperaluokalta ja esiintynyt mm. Suomen Kansallisoopperassa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä useimpien maamme kaupunginorkestereiden solistina. Hänen repertoaariinsa kuuluu oopperan lisäksi mm. operettia, oratoriota, liediä, modernia ja barokin ajan musiikkia, klassista musikaalia sekä
chanson- ja kabareetyylisiä sävelmiä. Suomen lisäksi hän on esiintynyt mm. Ruotsissa, Virossa, Italiassa,
Englannissa, Unkarissa, Kreikassa ja Yhdysvalloissa. Hämeen Keskiaikamarkkinoilla hän esittää vanhaa laulumusiikkia mm. Englannista ja Italiasta yhdessä hämeenlinnalaislähtöisen pianistinsa, Tiina Korhosen (o.s. Laitila) kanssa.

Pyrrön laulusta voi nauttia lauantaina klo 12.30 linnan Kuninkaansalissa ja klo 14 Linnanpuiston päälavalla sekä klo 16.30 Sahtilavalla.

Laura Pyrrön kotisivu

 

Maihinnousutaistelu 

Tänä vuonna Hämeen keskiaikamarkkinoiden teemana on keskiajan merenkulku. Pääohjelmanumerona onkin ennennäkemätön, 60 viikinkitaistelijan juonnettu maihinnousunäytös, jossa viikinkiveneet hyökkäävät hämäläiskylään. Taistelussa on mukana monta eri harrastaja- ja esiintyjäryhmää, mm. Viikinkiajan laiva ry, Faravidin Sudet ja Vanajan Sudet. Taistelut käydään lauantaina klo 13 ja sunnuntaina klo 12.

 

Markus Maankiertäjä 

Trubaduurimme Markus Maankiertäjä alias Markku Huumarsalo soittelee sulosäveleitä luutulla ja kitaralla. Hän viihdyttää laulaen pientä tai isompaakin seuruetta, repertuaarinaan keskiaikaiset sävelmät sekä hieman uudemmat, mm. Bellmanin juomalaulut.

Markku Huumarsalon kotisivut

 

 

 

 

 

Silmänkääntäjä Martti Simonmartti 

Martti Sirén, keskiaikaisesti Martti Simonmartti on hämeenlinnalainen taikuri, joka on tehnyt taikurikeikkoja ammattimaisesti jo pian 15 vuoden ajan. Sirén on järjestänyt useita taikurikursseja niin kansalaisopistoissa kuin muuallakin nuorille, aikuisille, partiolaisille, larppaajille, opettajille ja toisille taikureille. Perinteisten taikurikeikkojen lisäksi Sirén on rakentanut taikuriohjelman näkövammaisille, sekä tehnyt useita eri aikakausien taikurirooleja, joissa historian tarkkuus ulottuu esitettäviin temppuihin saakka.

Martti Sirénin kotisivut

 

 

 

 

 

Muskotti 

Vanhan musiikin harrastajien yhtye Muskotti soittaa musiikkia alkaen keskiajalta ulottuen barokin kiemuroihin. Muskotti on soittanut yhdessä kevättalvesta 2011 alkaen kasvavalla kokoonpanolla. Yhtyeeseen kuuluu tällä hetkellä seitsemän soittoniekkaa, joiden näppärissä näpeissä kuulijoilleen iloa tuottavat erilaiset nokkahuilut, luuttu, viola da gamba, kehärumpu ja harppu. Lisäksi soittajien joukosta osa laulaa lirkuttelee muun muassa madrigaaleja.

Muskotin kotisivut

VIDEO: Muskotti Hämeen Keskiaikamarkkinoilla 2015

 

 

 

Mystikko Alexander XIII ja Loihtija Samu

Pasi Hyvärinen eli Alexander kolmastoista tituleeraa itseään Suomen omituisimmaksi mystikoksi. Hänen taikuudessaan ja taikatempuissaan sekoittuvat okkultismi, uskonnot, myytit ja omituiset ilmiöt. Välineistö on huolella antikisoituja tai aitoja alkuperäisiä esineitä. Ohjelmistosta löytyy sekä lavalle, pöydälle ja ihmisten keskellä vaelteluun sopivaa materiaalia. Mystikon ja kumppaninsa Loihtija Samun voi Hämeen keskiaikamarkkinoilla löytää oman telttansa luota lukemassa Tarot -kortteja.

Mystikko ja Loihtija esiintyvät Nurmilavalla lauantaina klo 17:30 ja sunnuntaina klo 15:30.
Lisäksi kaksikko esiintyy Militarian kentällä sunnuntaina klo 13.

Alexander XIII:n kotisivu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norjanvuonohevoset 

Markkinoiden hevosantimista vastaa tänä vuonna karkeloesitys Vuonohevosen Päätön Historia. Ammattiratsastajat hevosineen kirmaavat Militarian kentällä lauantaina ja sunnuntaina.

Kuvan vauhdikkaasta esityksestä nappasi Marjo Uimi.

 

 

 

 

Obscurus Orbis, Latvia 

Euroopan festivaaleilla ahkerasti keikkaileva yhtye nähdään parin vuoden tauon jälkeen Hämeen keskiaikamarkkinoilla nyt kolmatta kertaa!

Obscurus Orbisin kotisivut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PILKE-teatteri 

Hattulalaisista nuorista koostuva Pilke-teatteri riemastutti yleisöä toukokuussa Valeprinsseille morsian -näytelmällään. Teatterilaisia tapaat myös Hämeen keskiaikamarkkinoilla odottamattomissakin tilanteissa.

PILKE-teatteri Facebookissa

 

 

 

 

Pimeät Pennut

Hanna ja Milla ovat tasapainoiluun erikoistunut sirkusartisti duo joka tunnetaan myös nimellä Pimeät Pennut. Tämä utelias ja ilkikurinen kaksikko keksii milloin mitäkin kujeita yleisön viihdyttämiseksi. On todennäköistä löytää Milla keskittyneesti tasapainoilemassa aidanpätkällä ja Hanna ylösalaisin tarkastelemasta maailmaa omasta hieman vinksahtaneesta kulmastaan. Et koskaan tiedä mitä aivoituksia Pimeät Pennut keksivät seuraavaksi, varaudu siis näkemään heidät vilaukselta mitä yllättävimmissä paikoissa.

 

 

 

 

 

Pyrokratia 

Pyrokratian viisi osaavaa tulitaiteilijaa saapuu lauantai-illan humuun, loihtii shown ja poistuu jättäen jälkeensä vain ihastuneita silmiä ja kasan tuhkaa, joka haihtuu kesäisen aamutuulen mukana.

Pyrokratian Facebook-sivut
Video: Pyrokratian promo

 

 

 

 

 

 

Rampe-Raven & Porino 

Rampe-Raven & Porino alias Raimo Kela esiintyy Hämeen keskiaikamarkkinoilla katusoittajana. Instrumentteina hänellä ovat didgeridoo, cajon, djembe sekä helistimet ynnä muut perkussiot.

Rampe-Raven & Porinon Facebook-sivut

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riku Pajari 

Taikuri Riku Pajari eksyy Linnan alueelle viihdyttämään ja huijaamaan markkinaväkeä. Ainaisessa nälässä oleva taiteilijanrenttu etsii viihdytettäviä, höynäytettäviä ja hölliä rahakukkaroita.

Riku Pajarin kotisivut

 

 

 

 

 

 

Räikkä Räikkä 1623
Laulu- ja soitinyhtye Räikkä esittää keskiaikaista maallista musiikkia aikakauteen sopivilla soittimilla ja riehakkaalla huumorilla höystettynä. Tärkeä osa Räikän identiteettiä on riehakas lavaesiintyminen, josta yleisö on saanut nauttia eri keskiaikalavoilla vuodesta 2004.

Markkinoillamme Räikkä esiintyy sekä lauantaipäivänä että sunnuntaipäivänä, molempina päivinä pariinkin kertaan.

Räikän uuden musiikkivideon julkistuspirskeitä vietetään Hämeen linnan Vartiotuvassa lauantaina klo 14!

Räikän kotisivut
Räikän Facebook-sivut
Video – Räikkä: Täydellinen pyllynpyyhin

 

 

 

Taikatulet: Sparks! 

 

Sparks! on tuliesitys, jossa ei kipinöissä säästellä. Se menevä ja näyttävä esitys, jossa otetaan käyttöön hienoimmat tuli- ja kipinävälineet, klassista ”Taikatulet”-koreografiointia unohtamatta. Uutena aluevaltauksena ovat todella näyttävät pyrotekniset välineet, yhteistyössä pyroteknikko Kari Halion kanssa toteutettuna. Tämä on tuliesitys nostettuna seuraavalle tasolle! Sparks! nähdään Säädyttömien yössä 19.8.

 

 

 

 

Pukukilpailu 

 

Edellisvuotiseen tapaan markkinoilla etsitään parhaiten pukeutuneita markkinakävijöitä pukukilpailun muodossa. Kilpailuun voi osallistua kuvauttamalla pukunsa infopisteen lähettyvillä kuvausaikojen puitteissa. Kuvausajat tarkentuvat kesän aikana. Seuraa sivujamme!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Satumuori Satumuori

Tulkaa kuuntelemaan ihmeellistä ja outoa tarinaa Lentävästä Hollantilaisesta! Entä oletteko kuulleet linnanneidosta, joka oppi aamuruskon taian ja vangittiin kallioon tai elämistä jotka päättivät lähteä Hämeen Keskiaikamarkkinoille? Satumuori  on tulossa markkinoille mukanaan paljon satuja. Tervetuloa tarinatuokioihin Lasten läänityksessä! Sagomor har  sagostunder också på svenska!

 

 

 

 

 

Sirkuskunnan narrit

Sirkuskunnan narrien jongleerausta ja akrobatiaa on nähty monena vuonna mm. Turun keskiaikaisilla markkinoilla.

Teemu Keskisarja

Historioitsija Teemu Keskisarja valmistui filosofian maisteriksi vuonna 2003 ja tohtoriksi 2006 Suomen historiasta ja on Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Helsingin yliopistossa. Hän on myös kirjoittanut tilaustöinä yrityshistorioita. Keskisarja on käsitellyt teoksissaan mm. talouden, rikollisuuden ja suomalaisuusliikkeen historiaa.

Teemu Keskisarjaa kuullaan Hämeen keskiaikamarkkinoilla lauantaina klo 17:30 FM Eva Sirénin haastateltavana Sahtilavalla. Aiheena on mm. keskiajan tapakulttuuri. Keskustelu kestää noin tunnin.

 

Tryzna, Puola 

Puolalainen Tryzna tuo markkinoille keskiaikaista musiikkia autenttisilla soittimilla soitettuna. Ympäri Euroopan mantuja kulkeneet muusikot pysähtyvät myös Lasten läänityksessä soitintyöpajan merkeissä.
Tryznan kotisivut

Vanajan Sudet

Viikinkiajan laiva ry. 

Viikinkiajan laiva ry:n kotisivut

 

 

Virna

VIRNA on Sibelius-opiston yhtye Hämeenlinnasta. Virnan instrumentteja ovat jouhikko, pienkanteleet, nokkahuilu ja laulu. Ohjelmistossa on kansanmusiikkia ja vanhaa musiikkia Suomesta, Pohjoismaista, Walesista ja muualta Euroopasta.

 

Voci Amoroso 

Keskiaikaista laulantaa markkinakujilla ja -kaduilla.

Voci Amorosin Facebook-sivut