Artistit ja ohjelma

Alla näet meillä aiemmin esiintyneitä artisteja. Vuoden 2018 ohjelmaa aletaan julkaista vähitellen helmikuusta alkaen.

Jos haluat tarjota meille ohjelmaa, ota yhteys ohjelmakreivittäreen Veeraan: kreivitar.veera (a) gmail.com.

Aeldwine

Aeldwine on duo, joka kertoo tarinaansa seuraavasti:

”Aina ajankohtaiset juomalaulumme vievät sinut tavernojen ja sahdin maailmaan, aikaan, jossa kohtaat niin kuninkaat kuin kerjäläiset, niin ritarit kuin neidot, ja jossa torjuttu ja hyväksytty rakkaus alati jatkavat ikiaikaista leikkiään. 
Oiva kattaus vikkeliä jigejä, reelejä ja polkkaa saavat jalkasi jyskäämään ja tuoppisi tömisemään – ja hienostuneempaan makuun tarjoilemme keinuvan valssin jos kaksikin… Nämä kaikki lipuvat tajuntaasi mandoliinin, harpun, pillien ja rummun taidokkaasta soitannasta.”

 

 

 

 

 

 

 

Fabella-teatteri

Kun kylissä ja kaupungeissa tapahtuu, voit olla varma, että törmäät Fabellateatterin iloiseen joukkoon! Pitkin maita ja mantuja seikkailevat ilveilijät menevät sinne, minne yleisökin; markkinahumun lumoihin. Ryhmä esittää ajankohtaista satiiria, jolta ei säästyy itse kuningaskaan ja auringon laskiessa, kun tuopit täyttyvät, alkavat juomalaulut raikaa. Mistä he tulevat? Minne he menevät? Keitä he ovat? Sen tietää vain Fabella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulisirkusryhmä Flamma

Flamma on tamperelainen tulishowryhmä, joka rikkoo esityksillään perinteisen sirkuksen ja teatterin rajoja. Flamman välineitä ovat tavallisten tulenpyöritysvälineiden sekä palavien viuhkojen, hyppynarujen, vanteiden ja keilojen lisäksi myös erikoisvälineet ja lavasteet puujaloista liekehtiviin siipiin ja tuliveistoksiin. Flamma esiintyy tulen lisäksi myös itsevalaisevilla ja mustavalossa hohtavilla välineillä. Ryhmä tunnetaan myös fantasianomaisista tuliteatteriesityksistään, joita se on järjestänyt Tampereella.

Flamman esitykset voit nähdä Hämeen keskiaikafestivaalilla 18.8. perjantaina Säädyttömien yön turnajaisissa klo 19 Militarian lippukentällä ja 19.8. lauantain myöhäisillan ohjelmassa, kirjaimellisesti Turisasta lämmitellen!

 

Greenrose Faire

Keskiaikaisia vaikutteita pursuava tamperelainen Greenrose Faire julkaisi aikaisemman Neverending Journey -albuminsa vuonna 2011. Greenrose Faire on keskiaikapoppia taianomaisella tunnelmalla. Keväinen Tampere koki tuulahduksen menneiltä ajoilta, kun Greenrose Faire soitti ensisävelensä vuonna 2008. Yhtyeen mukaansa tempaava keskiaikapoppi vie kuulijansa railakkaista olutpidoista aina rauhoittavaan herkistelyyn. Keikoilla kappaleiden tunnelma kantaa vastaanottajansa kokonaisvaltaiseen elämykseen ja saa raavaammankin äijän jalat hakemaan pöydän alla keveitä tanssiaskeleita.

Greenrose Faire esiintyy festivaalillamme lauantai-iltana n. klo 21 ja sunnuntaina klo 12 päälavalla.

 

Greenrose Fairen kotisivut

Jussi Heikelä

Jussi Heikelä on tunnettu viihteen ja median tekijä. Elokuva- ja tv-tuotannoista aloittanut Heikelä on toiminut tuottajana, käsikirjoittajana, ohjaajana, toimittajana ja juontajana. Ja nyt: Heikelä juontaa suuren viikinkitaistelun lauantaina 19.8. klo 11 ja klo 15 Vanajaveden äärellä!

 

Hämeen kesäyliopisto

Hämeen kesäyliopiston lauantaina 19.8. järjestämä Häme-seminaari linnalla: tänä vuonna teemana ”Hämeen pyhät ja pakanat”. Lisätietoa Kesäyliopiston sivuilta!

 

Hämeen linnan draamakierrokset ja opastukset

Hämeen linnassa järjestetään keskiaikamarkkinoiden aikaan draamakierroksia seuraavasti

· la klo 10.30, 11.30, 13.30, 14.30 ja 16.30

· su klo 10.30, 11.30, 13.30, 14.30 ja 15.30.

Kierroksille mahtuu enintään 35 henkilöä, ilmoittautuminen museokaupassa.

Suomenkielinen opastettu kierros linnassa lauantaina ja sunnuntaina klo 10.00, 12.00, 14.00 ja 16.00 Englanninkieliset linnakierrokset lauantaina ja sunnuntaina klo 11.00 ja 15.00 Kierroksille mahtuu enintään 40 henkilöä, ilmoittautuminen museokaupassa.

Opastus Pyhät & Pakanat -näyttelyssä: lauantaina 19.8. klo 13.00 ja 17.00, sunnuntaina 20.8. klo 13.00 Näyttelyopastuksille mahtuu enintään 30 henkilöä, ilmoittautuminen museokaupassa.

Kalevan Noita

Jo viikinkien aikaan kylissä eleli hahmoja, joilla oli kykyjä, joita kukaan muu ei omistanut. He pystyivät ennustamaan tulevaa ja jopa muokkaamaan luonnonlakeja tarvittaessa. Kalevan Noita on yksi heistä, nainen, joka kantaa salaisuuksia ja loitsuja mukanaan. Hänen taikansa lumoavat katsojan, minne ikinä hän ilmestyykään. Joten älä pelästy, jos hän onkin takanasi, hän luultavasti aistii sinussa jotain erityistä. Kalevan Noita sijoittui taikuuden SM-kisoissa pronssille!

Larkspur

LARKSPUR on mainio folk-kvartetti Kentistä, Englannista. Heidän musiikkinsa pohjaa toisaalta vanhaan folk-traditioon,
ja toisaalta suurina musiikin rakastajina he solmivat mukaan vaikutteita Itä-Euroopan, Aasian ja Afrikan perinteistä.

Larkspur koostuu folkin rautaisista ammattilaisista:

Gary Rodwell – kitara, bodhran, laulu
Rachel Todwell – kitara, tinapilli, nokkahuilu, laulu
James Cook – viulu, kampiliira, laulu
Jamie Scot Godfrey – djembe

Larkspurin musiikista voit nauttia
• jo torstai-iltana festarin etkoilla Pub Albertin Kellarissa, os. Kirkkorinne 2, n. klo 21
ja festivaalialueella seuraavasti:

• La 19.8. klo 13:30 ja 16:00 Linnan eteläisellä vallipihalla

Misericordia

Misericordia on monivivahteinen kudelma perinteistä ja keskiaikaista musiikkia yhdistettynä muusikoiden omiin sävellyksiin – jopa 1100-luvulta peräisin olevat laulut nivoutuvat hiljattain luotuihin tanssimelodioihin kampiliiran ja säkkipillin vetävillä rytmeillä – höysteenä oiva kokoelma mitä erikoisempia varhaisia perinnesoittimia. Bändin muusikot eri kokoonpanoissaan ovat keikkailleet menestyksekkäästi ympäri Eurooppaa – nyt siis ensi kertaa myös Suomessa!

Anne Marie Summers – laulu, sakkipillit, nokkahuilu, kampiliira
Katy Marchant – sakkipillit, skalmeija, nokkahuilu, gemshorn, pilli, psalttari
Steve Tyler – kampiliira, sisteri, goottilainen harppu, perkussiot

Misericordia esiintyy

  • festivaalin etkoilla ke-iltana 16.8. klo 21 Oluthuone Birgerissä, os. Raatihuoneenkatu 5, HML
  • festivaalialueella Linnanpuistossa ja Linnanniemellä seuraavasti:
    • LA 19.8. 12:00 linnan eteläisellä vallipihalla ja klo 14:00 Päälavalla
    • SU 20.8. 10:30 ja 15:45 Päälavalla sekä 12:30 linnanpuiston alueella.

 

 

Obscurus Orbis   

Keskiaikainen metalliyhtye Obscurus Orbis Latviasta esiintyy lauantai-iltana n. klo 20 ja sunnuntaina klo 14 päälavalla. Euroopan festivaaleilla ahkerasti keikkaileva yhtye nähdään meilläkin yleisön pyynnöstä jo neljännen kerran!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suuri viikinkitaistelu 

Yhtenä pääohjelmanumerona on vuonna 2016 huippusuosion saanut, 50 viikinkitaistelijan juonnettu taistelunäytös. Taistelussa on mukana monta eri harrastaja- ja esiintyjäryhmää, mm. Faravidin Sudet, Vanajan Sudet ja Ulvilan Kaarti. Taistelu käydään lauantaina kahdesti eli klo 11 ja klo 15 Vanajaveden äärellä! Taistelun juontaa Jussi Heikelä.

 

Todellisuuspakolaiset ry

Todellisuuspakolaiset kulkevat ympäri linnanpuistoa festivaalia elävöittäen ja markkinakansaa hämmentäen. Lisäksi tämä mahtava porukka vetää Lasten läänityksessä boffer-miekkailua! Kuvan nappasi Pasi Vähänen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turnajaiset – Xiążęca Drużyna eli Herttuan joukot

Xiążęca Drużyna eli Herttuan joukot saapuu Hämeeseen rankoin joukoin. Jo 15 vuotta maailman ääriä kiertänyt hevosjoukko kokoaa festivaaleille parhaat ratsunsa ja ratsastajansa, löytyy ryhmästä myös viulun-, huilun-, ja jopa säkkipillin soittajiakin!

Intohimo ja sydämen palo historiallisten suurtaisteluiden esittämiseen on vienyt ryhmää ympäri Euroopan, Puolasta Venäjälle ja Saksasta Hollantiin. Herttuan Joukot osallistui muun muassa Waterloon 200-vuotisjuhlaan suurimpana hevosryhmänä 27 ratsastajan voimin. Saavu siis paikalle katsomaan, millaisen spektaakkelin he ovat Hämeen Keskiaikafestivaaleille räätälöineet!

Ryhmä esiintyy perjantain Säädyttömien yössä klo 19 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 13 Museo Militarian lippukentällä linnan pohjoispuolella.

Xiążęca Drużynan kotisivut

Tryzna 

 

Puolalainen Tryzna vierailee festivaalillamme jo toisen kerran ja tuo meille keskiaikaista musiikkia autenttisilla soittimilla soitettuna. Ympäri Euroopan mantuja kulkeneet muusikot voi nähdä myös päälavalla perjantai-iltana klo 22 ja lauantaina klo 11 ja klo 16 sekä pitoteltassa sunnuntaina klo 11.


Tryznan kotisivut

 

 

 

 

 

 

Virna 

VIRNA on Sibelius-opiston yhtye Hämeenlinnasta. Virnan instrumentteja ovat jouhikko, pienkanteleet, nokkahuilu ja laulu. Ohjelmistossa on kansanmusiikkia ja vanhaa musiikkia Suomesta, Pohjoismaista, Walesista ja muualta Euroopasta.

 

Vox Silentii 

Konsertti Vanajan kirkossa, os. keskiviikkona 16.8. klo 19

Felix Thomas lumen mundi– Tuomas Akvinolaisen muistopäivien lauluja

Vox Silentii (Johanna Korhonen, Hilkka-Liisa Vuori)

Vapaa pääsy, ohjelma 10 euroa

Konsertin laulut ovat keskiaikaisia eli gregoriaanisia lauluja, jotka on erityisesti omistettu Tuomas Akvinolaiselle. Tuomas Akvinolainen oli 1200-luvulla elänyt dominikaaniveli, joka tunnetaan parhaiten teologisesta ja filosofisesta kirjallisuudestaan. Hän on kuitenkin myös katolisen kirkon kanonisoima pyhimys, jolle omistettiin kaksi juhlapäivää keskiajalla.

Vox Silentii (Johanna Korhonen, Hilkka-Liisa Vuori) on 1992 perustettu lauluyhtye, joka esittää, tutkii ja opettaa keskiaikaista kirkkolaulua. Lauluyhtye pyrkii äänenkäytössä laulutapaan, joka hyödyntää kirkon akustiikan ja sointitilan mahdollisimman täytenä tuottaen kuuluville kirkossa soivia yläsäveliä.

Ennen konserttia Tuomas Akvinolaisen liturgiasta pohjustaa FT Marika Räsänen (Kulttuurihistoria, Turun yliopisto).

Konsertti on osa Koneen Säätiön tukemaa ja Turun yliopistossa tehtävää tieteellis-taiteellista hanketta Näe, kuule, tunne, koe. Moniaistinen kokemuksellisuus Tuomas Akvinolaisen muistojuhlissa. Hankkeen tutkijat ja taiteilijat ovat Seppo Heikkinen, Johanna Korhonen, Antti Lampinen, Marika Räsänen ja Hilkka-Liisa Vuori.

www.voxsilentii.fi        ossagloriosa.org

Wanainmaa

Wanainmaa on alkujaan Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan roolipelikerhon jäsenten perustama ryhmä, jonka tarkoitus oli kokeilla tuolloin uutta Sotahuuto -boffaustapahtumaa.

Festivaalillamme Wanainmaa esittelee boffausta – keskiaikaista taistelua pehmustetuin asein, sovittujen sääntöjen puitteissa – omilla jalkaturnausnäytöksillään, sekä niiden jälkeisellä yleisölle avoimella lajinkokeilumahdollisuudella.

Wanainmaa boffailee alueella lauantaina klo 12 ja 15 ja sunnuntaina klo 11 ja 13.

LISÄKSI ALUEELLA

Buhurtin SM-osakilpailut
Jouko Ylijoki – Olut ja Sota
Kissankulman eläinpiha
Louhen korpit
Martti Simonmartti
Mystikko Alexander & Loihtija Samu
Pimeät Pennut
Satu Hovi – Naisen elämä keskiajalla & Keskiajan ruoka ja juoma
… ja paljon muuta!

 

 

Share